Вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій

Вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій

Протипожежна обробка дерев'яних конструкцій: види
Вогнезахисна обробка дерева: який тип обрати?
Протипожежна обробка дерева: інструкція
Антипожежна обробка дерева: в якому випадку необхідна заміна?

Деревина є, мабуть, одним з найдавніших будівельних матеріалів. Завдяки доступності, простоті обробки, красивому зовнішньому вигляду, довговічності при правильному догляді, дерево й сьогодні продовжує застосовуватися не тільки у будівництві, але й у внутрішній та зовнішній обробці приміщень.

На жаль, однією з головних перешкод для використання деревини в архітектурі залишається висока пожежна небезпека цього матеріалу. Вплив вогню не тільки призводить до руйнування дерев'яних конструкцій, а й посилюється ними, використовуючи як паливо, що призводить до більш тяжких наслідків, ніж при використанні інших матеріалів, таких як метал або камінь.

Однак, технології постійно вдосконалюються та сьогодні наука може запропонувати безліч варіантів, які дозволяють захистити дерев'яні конструкції від дії вогню з різною ефективністю. При цьому слід враховувати, що вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій не зможе у кінцевому підсумку запобігти їх загорянню, її роль – максимально збільшити час протидії такої конструкції високій температурі та, в кінцевому підсумку, займання.

Протипожежна обробка дерев'яних конструкцій: види

Метою протипожежної обробки дерев'яних конструкцій є зниження на деякий час ризиків займання оброблюваної поверхні, димоутворення та виділення продуктів горіння. Такий ефект досягається або за допомогою створення зовнішнього негорючого шару, який служить перепоною для вогню та припливу повітря, або за допомогою зміни внутрішнього хімічного складу дерев'яної конструкції.

Які ж види захисту існують нині? Це:

  • Конструктивний захист: нанесення спеціальної штукатурки або облицювання негорючими матеріалами.
  • Покриття поверхні деревини спеціальними пастами та мастиками або нанесення вогнезахисних лаків та фарб.
  • Просочення масиву деревини спеціальним антипіреном в автоклавах.

Вогнезахисна обробка дерева: який тип обрати?

Необхідно розуміти, що вогнезахист дерев'яних конструкцій – це обов'язкова вимога для дозволу на експлуатацію будівлі. Роботи з протипожежної обробки дерева повинні виконувати організації, які мають ліцензію на цей вид діяльності та мають досвід з проведення такого типу робіт. Це дозволить уникнути непотрібних витрат часу на усунення недоліків та повторний огляд при самостійній обробці.

Згідно з вимогами пожежної безпеки необхідно надати проект з розрахунками щодо запропонованих заходів обробки конструкцій, обґрунтувати його, точно дотримати технологію нанесення покриттів та правильно їх підібрати.

Виконавець робіт зобов'язаний видати документи щодо їх проведення, для чого треба мати діючу ліцензію та сертифікати. Застосовувані їм кошти для протипожежної обробки також повинні мати сертифікати відповідності, які краще зберігати разом з іншими паперами з вогнезахисної обробки.

Вогнезахисні суміші

Найбільш поширеним варіантом для вогнезахисної обробки дерева є нанесення спеціальних сумішей. Глибоке просочення дерев'яних конструкцій спеціальними антипіренами повинно проводитися в особливих приміщеннях з автоклавами під впливом певних температур та тисків, тобто ще до етапу будівництва. Обробка ж лаками, фарбами, мастиками та т.ін. може проводитися прямо на місці будівництва та в його процесі.

Розглянемо основні типи вогнезахисних покриттів, що застосовуються для обробки деревини:

  • Пасти. Наносяться товстим шаром до 20 мм, складаються з мінеральних солей, глини, неорганічних речовин та в'яжучих добавок. Перешкоджають надходженню кисню до поверхні, що захищається. Лаки. Безбарвні покриття, які наносяться декількома шарами. Створюють захисну плівку на поверхні конструкції. Часто їх використовують разом з просоченням.
  • Фарби, що спучуються. При впливі високої температури створюють захисний шар. Можуть використовуватися для будь-яких видів робіт, наноситися як ручним, так й машинним способом. За складом бувають акрилові, водно-дисперсійні та епоксидні. За допомогою добавок можуть володіти антисептичними властивостями. Дозволяють підвищити групу вогнезахисної ефективності оброблюваних дерев'яних поверхонь до першої.
Вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій

Протипожежна обробка дерева: інструкція

Вогнезахисна суміш Феникс ДБ відноситься до типу водно-дисперсійних захисних покриттів, що спучуються. Під час пожежі, під впливом високої температури, на поверхні обробленої конструкції утворюється ізоляційний спінений коксовий шар, який зменшує теплоперенос та ускладнює потрапляння горючих газоподібних продуктів в область відкритого вогню, а також перешкоджає надходженню кисню. Цей шар уповільнює розповсюдження полум'я по поверхні конструкції та перешкоджає зменшенню її робочого перетину внаслідок обвуглювання.

Завдяки своєму складу, вогнезахисна фарба Феникс ДБ має антисептичні властивості та здатна захистити деревину від біологічного впливу в умовах експлуатації деревини класів служб з І по VII включно. Також вогнезахисний склад Феникс ДБ не викликає корозії металевих елементів конструкції при контакті.

Після обробки цим складом дерев'яні конструкції набувають такі вогнезахисні характеристики:

  • Група вогнезахисної ефективності: 1
  • Група горючості: Г1
  • Індекс поширення полум'я: I = 0 (не поширюється)
  • Коефіцієнт димоутворення: Д2 (помірне)
  • Показник токсичності продуктів горіння: Т1 (малотоксичні)

Вогнезахисне покритя Феникс ДБ зберігає свої властивості при діапазоні температур від -30°С до +50°С та відносній вологості повітря до 80% протягом мінімум 10 років. А прогнозований термін служби при дотриманні умов експлуатації (кліматичне виконання та категорія розміщення відповідає УХЛ 4) складає до 30 років, що можна порівняти з терміном служби конструкції, що захищається.

Розглянемо нюанси обробки дерев'яних поверхонь спеціальними вогнезахисними фарбами.

Підготовка поверхні

Перед нанесенням складу на поверхню дерев'яної конструкції її необхідно попередньо підготувати: очистити від пилу, бруду, залишків старого покриття та т.п. Вона повинна бути сухою, вологість деревини повинна відповідати чинним вимогам нормативних документів для дерев'яних конструкцій, але не перевищувати 18%.

Обробка дерев'яних конструкцій вогнезахисною сумішшю

Перед застосуванням вогнезахисну суміш необхідно попередньо розмішати механічним способом. У тому випадку, якщо спостерігається деяке загущення суміші, то допускається розведення її водою (температура бажано 20°С-30°С) у кількості не більше 5% від маси суміші.

Нанесення вогнезахисної фарби на деревину рекомендується здійснювати безповітряним способом або вручну пензликом, валиком та т.п. Товщина, яка необхідна для забезпечення достатнього рівня вогнестійкості конструкції, досягається нанесенням 1-2 шарів фарби. При цьому слід враховувати, що кожен шар повинен попередньо висохнути протягом 12 годин.

Захист протипожежного покриття

Після нанесення вогнезахисної фарби Феникс ДБ при звичайних умовах експлуатації додаткового захисту для покриття не потрібно. Якщо конструкція, що захищається, піддається впливу сонячного випромінювання, підвищеній вологості, інших агресивних середовищ допускається додаткове покриття звичайними лакофарбовими матеріалами промислового значення. Однак, застосування такого покриття слід попередньо узгодити з виробником (або його представником) вогнезахисної суміші.

Нанесення додаткового покриття слід проводити тільки після повного висихання вогнезахисної фарби.

Контроль якості обробки

Згідно з нормативними документами, якість нанесення вогнезахисного покриття на деревину визначають наступним чином:

  • Зовнішнім оглядом. Вогнезахисне покриття повинно бути нанесено на всю поверхню конструкції, не мати видимих тріщин, пропусків, інших пошкоджень.
  • За допомогою спеціального обладнання.
Вогнезахисна обробка дерев'яних конструкцій

Антипожежна обробка дерева: в якому випадку необхідна заміна?

Стан протипожежного покриття дерев'яних конструкцій необхідно контролювати не рідше 1 разу на рік. Покриття, яке не має відколів, здуття, тріщин та інших дефектів, за умови дотримання умов експлуатації, зберігає свої протипожежні властивості.

Якщо доступ до захищених конструкцій неможливий у силу конструктивних причин, то контроль за станом вогнезахисного покриття здійснюється під час закінчення терміну їх експлуатації або капремонту.

Якщо виявлені які-небудь дефекти покриття, їх необхідно відновити, видаливши попередній шар та завдавши новий, згідно з інструкцією із застосування. У разі множинних вогнищ порушення цілісності покриття рекомендується провести повну обробку конструкції.

Пам'ятайте, що на пожежній безпеці заощаджувати не варто. Особливо у разі дерев'яних конструкцій. Своєчасне нанесення вогнезахисного покриття дозволить запобігти виникненню пожежі або набагато зменшити негативні наслідки, у разі її виникнення.

< Back

 

 

Технічна підтримка

Зверніться до нашої команди технічної підтримки, щоб отримати відповіді на запитання щодо пасивних рішень протипожежного захисту, наших продуктів та систем.

Технічна документація

Знайдіть всі необхідні сертифікати, таблиці даних про продукцію, експлуатаційні характеристики та інші документи, необхідні для вашої роботи

60 років досвіду

Лише сертифіковані рішення

Міжнародна сервісна мережа